Greek English
open search
Προσθήκη σε περιηγητή
Αρχική Κωνσταντίνος Βλάχτσης Βιογραφικό Σημείωμα

Βιογραφικό Σημείωμα

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Konstantinos Vlachtsis
Βιογραφικό Σημείωμα
Κωνσταντίνος Χ. Βλάχτσης MD, MSc, PhD

Κωνσταντίνος Χ. Βλάχτσης MD, MSc, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΩΡΛ Εταιρείας Βορείου Ελλάδος

Εξεταστής και Μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (EBE –ORL H&N S)

Επιμελητής Α΄, ΩΡΛ Κλινική Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης

 

Βασικές Σπουδές

Φοίτησα στην Πρότυπο Σχολή Αναβρύτων, Κηφισιά, Αθήνα (Γυμνάσιο και Λύκειο), όπου εισήχθηκα με εισαγωγικές εξετάσεις.

Πανεπιστημιακές σπουδές

Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθηκα με Γενικές Πανελλήνιες Εξετάσεις (Σεπτέμβριος 1985). Αποφοίτησα το 1991 (6 χρόνια σπουδών) με βαθμό πτυχίου: Λίαν καλώς "8".

Στρατιωτική θητεία

Αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου ιατρικής, υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία επί 23 μήνες ως Έφεδρος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία με την ειδικότητα του Ιατρού (1992-1993). Υπηρέτησα επί 3 μήνες στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στη Αθήνα ως βοηθός στο αναισθησιολογικό τμήμα και επί 18 μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ως ιατρός της πτέρυγας και υπεύθυνος ιατρός των ιπταμένων της 337ης Μοίρας Παντός Καιρού.

Αγροτικό

Μετά την στρατιωτική μου θητεία, εκπλήρωσα και την Υπηρεσία Υπαίθρου (Αγροτικό). Επί 18 μήνες εργάστηκα στο άγονο Αγροτικό Ιατρείο Μελανθίου Καστοριάς. Ήμουν υπεύθυνος για 10 χωριά της περιφέρειας Μελανθίου και εφημέρευα στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού (Φεβρουάριος 1994 - Αύγουστος 1995). Παράλληλα, εργάστηκα εθελοντικά  επί 15 μήνες στο σταθμό πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς (επείγοντα και πρώτες βοήθειες).

Ειδίκευση στην Ωτορινολαρυγγολογία

Η ειδίκευσή μου στην Ωτορινολαρυγγολογία περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιόδους:

Σεπτέμβριος 1995 - Σεπτέμβριος 1996: Επί 12 μήνες ειδικευόμενος στην Γενική Χειρουργική. Δ' Χειρουργική Κλινική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου.

Νοέμβριος 1996 - Νοέμβριος 1997: Επί 12 μήνες ειδικευόμενος στην Ωτορινολαρυγγολογία. Νοσοκομείο Conquest (Hastings, East Sussex), Μεγάλη Βρετανία. Χρόνος ειδικότητας αναγνωρισμένος από το Κ.Ε.Σ.Υ.

Ιανουάριος 1998 - Ιανουάριος 2001: Επί 36 μήνες ειδικευόμενος στην Ωτορινολαρυγγολογία. ΩΡΛ Κλινική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Έλαβα τον τίτλο ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολόγου στις 28.3.2001 μετά από εξετάσεις στην επιτροπή Θεσσαλονίκης στις 22.2.2001.

Μετεκπαίδευση μετά την ειδικότητα

Οκτώβριος 2000 - Απρίλιος 2001 και Νοέμβριος 2001 – Ιανουάριος 2002: Μετεκπαίδευση και έρευνα επί 9 μήνες στην μοριακή βιολογία και ογκολογία, Ιατρική Τεχνική, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Αθήνα, Διευθυντής: Dr Ε. Γεωργακόπουλος.

Απρίλιος 2001 - Νοέμβριος 2001: Μετεκπαίδευση επί 8 μήνες στην κλινική και ερευνητική ογκολογία κεφαλής και τραχήλου (clinical and research fellowship in Head and Neck Oncology). Συμμετοχή κυρίως στην ερευνητική ογκολογική ομάδα αλλά και σε άλλα κλινικά και ερευνητικά προγράμματα στην ρινολογία της Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής, Νοσοκομείο Mainz, Γερμανία, υπό την διεύθυνση του καθηγητού W. Mann. (Johanes Gutenberg Universität Mainz Klinikum, Hals Nasen Ohrenklinik und Poliklinik. Direktor: Univ. Prof. Dr. W. Mann).

Μεταπτυχιακές σπουδές

Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (Master of Science): «Διοίκηση Μονάδων Υγείας». Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Αποφοίτηση, βαθμός 8,10. Ορκωμοσία, 27/2/2012. Θέμα μεταπτυχιακής διατριβής: «Ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο του λάρυγγα που υποβλήθηκαν σε ολική λαρυγγεκτομή», με βαθμό άριστα 10. Τίτλος αναγνωρισμένος από τον ΔΟΑΤΑΠ στις 6/6/2012.

Διδακτορική διατριβή

Θέμα διδακτορικής διατριβής: "Ο ρόλος των ογκοπρωτεϊνών, σχετιζόμενων με την απόπτωση και την αγγειογένεση, στην πρόγνωση του εξαιρέσιμου χειρουργικά καρκίνου του λάρυγγα". Έγκριση θέματος από το Ιατρικό Τμήμα στις 26 Μαρτίου 2001. Παρουσιάστηκε στον Τομέα Αισθητηρίων Οργάνων της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στις 25 Απριλίου του 2004. Έγινε δεκτή από το σύνολο της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής με βαθμολογία “Άριστα”. Στις 4 Ιουνίου 2004 ορκίστηκα Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Εργασία, Προϋπηρεσία, Κλινική εμπειρία μετά την ειδικότητα

Από Ιούνιο 2001 έως Σεπτέμβριο 2008: Ως Επιστημονικός συνεργάτης επί 8 περίπου έτη της Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.  

Από Απρίλιο 2001 έως Νοέμβριο 2001: 8μηνη μετεκπαίδευση στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου του Mainz στην Γερμανία (Johanes Gutenberg Universität Mainz Klinikum, Hals Nasen Ohrenklinik und Poliklinik. Direktor: Univ. Prof. Dr. W. Mann)

Από Ιανουάριο 2002 έως Μάρτιο 2003: Επί 14 μήνες επιμελητής Β΄ ΩΡΛ κλινική, ΓΠΝ "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκη.

Από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο 2007: Σε θέση διδάσκοντα Π.Δ. 407 επί ένα εξάμηνο στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.    

Από τον Δεκέμβριο του 2004 έως 20 Σεπτεμβρίου 2009: Εργάστηκα ως θεράπων ιατρός ΩΡΛ επί 5 περίπου έτη στο πολυϊατρείο της ΔΕΗ στην Θεσσαλονίκη (θέση μέσω κρίσης του ΑΣΕΠ).

Από 12 Μαρτίου 2003 έως 20 Σεπτεμβρίου 2009: Ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο ΩΡΛ επί 6,5 περίπου έτη στην Θεσσαλονίκη στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 29.

Από 21 Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα: Εργάζομαι ως επιμελητής στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου (διευθυντής Dr Α. Νικολάου), θέση την οποία κατέλαβα μέσα από τις διαδικασίες διορισμού ιατρών του ΕΣΥ. Στη θέση αυτή εργάζομαι έως σήμερα.

Εκπαιδευτικό Έργο

Το εκπαιδευτικό μου έργο συνολικά αποτελείται από συμμετοχή στην άσκηση και διδασκαλία των φοιτητών της Ιατρικής και Οδοντιατρικής, μετεκπαιδευτικά μαθήματα στους ειδικευόμενους ιατρούς της Ωτορινολαρυγγολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παθολογικής Ανατομικής, διδασκαλία στα μαθήματα του νέου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής, συμβολή στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, από σημαντικό αριθμό εισηγήσεων σε μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και έντυπα, καθώς και από άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε νοσηλευτικό προσωπικό και σπουδαστές των Ι.Ε.Κ.

Αναλυτικότερα:
Το εκπαιδευτικό έργο ξεκινάει από τον χρόνο της στρατιωτικής μου θητείας ως εκπαιδευτής σε ομάδα ναυαγοσώστων σε θέματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και συνεχίζεται στην διάρκεια του Αγροτικού μου όπου εθελοντικά παρέδιδα μαθήματα στις εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς στα μαθήματα Ανατομίας και Φυσιολογίας του ανθρώπου. Επίσης επί 2 εξάμηνα εργάστηκα ως εκπαιδευτής στο Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ΠΑΣΤΕΡ στα επαγγέλματα υγείας, διδάσκοντας τα μαθήματα της ιατρικής κατεύθυνσης στους σπουδαστές.

Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως ειδικευόμενος ιατρός στην Πανεπιστημιακή Ω.Ρ.Λ. κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ συμμετείχα στην άσκηση τμήματος φοιτητών του Οδοντιατρικού Τμήματος (εποπτεία ομάδας φοιτητών στα πλαίσια εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα «λειτουργίες κεφαλής και τραχήλου» και συντονιστή τον Καθ. Κ. Τριαρίδη. Θέμα της ομάδας: «Λειτουργικότητα του λάρυγγα»). Το ουσιαστικότερο εκπαιδευτικό μου έργο σε φοιτητές ξεκινά κατά την θητεία μου ως επιστημονικός συνεργάτης επί 5 περίπου χρόνια στην Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακή κλινική Α.Π.Θ. του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου συμμετείχα στην κλινική και φροντιστηριακή άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής και Οδοντιατρικής.  

Επίσης κατά την θητεία μου ως επιστημονικός συνεργάτης επί 5 περίπου χρόνια συμμετείχα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευομένων ιατρών της ΩΡΛ κλινικής. Η συμμετοχή μου αυτή εντάθηκε κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2003-2004, 2004-2005 και 2005-2006 μετά την λήψη του διδακτορικού μου διπλώματος, τόσο στην κλινική και φροντιστηριακή άσκηση των φοιτητών, όσο και τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα των ειδικευομένων ιατρών. Επίσης συμμετείχα και στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων του Εργαστηρίου Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής Α.Π.Θ. για την περίοδο 2005-2006 και 2011-1012.

Το εκπαιδευτικό έργο συνεχίζεται και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 μετά από την εκλογή μου σε θέση Διδάσκοντος Π.Δ. 407 στην Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (διευθυντής Καθηγητής Α. Πετρόπουλος) με γνωστικό αντικείμενο «Παιδιατρική χειρουργική κεφαλής και τραχήλου», κατόπιν διαδικασίας αξιολόγησης και κρίσης από την επιτροπή του Α.Π.Θ. (Οκτώβριος 2006), με διδακτικό έργο σε φοιτητές της ιατρικής και Οδοντιατρικής, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και σε ειδικευόμενους ιατρούς.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 συμμετέχω και στην διδασκαλία των φοιτητών του νέου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής (2ο εξάμηνο), με συμμετοχή στην διδασκαλία δύο μαθημάτων: 1) «Κακοήθεις όγκοι ανώτερης αναπνευστικής και πεπτικής οδού» και 2) «Η χρήση των Laser στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου».

Έχω συμβάλει και στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής του συναδέλφου ειδικευόμενου Ωτορινολαρυγγολογίας κ. Ν. Αγγουριδάκη με θέμα της διατριβής «Μελέτη του αγγειακού αυξητικού παράγοντα του ενδοθηλίου σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου». Η διατριβή κατατέθηκε στην Ιατρική Σχολή τον Δεκέμβριο του 2006.

Επίσης, ήδη κατά τη διάρκεια της ασκήσεώς μου ως ειδικευόμενος, ορίστηκα ως εισηγητής σε στρογγυλή τράπεζα σε Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Ογκολογικό Συνέδριο στο οποίο ανέπτυξα το θέμα «Καρκίνος του λάρυγγα: Ποιότητα ζωής και φωνητική αποκατάσταση λαρυγγεκτομηθέντων». Έκτοτε, έχω αναπτύξει 19 συνολικά παρουσιάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε Πανελλήνια Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια και Συνέδρια. Επίσης έχω συγγράψει και 2 άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ένα επιστημονικό βιβλίο και κεφάλαια στο βιβλίο Ωτορινολαρυγγολογίας για τους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά την θητεία μου στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχω συμμετάσχει ως εκπαιδευτής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Επίσης, από τον Ιούνιο του 2004 έως το 2006 διατέλεσα μέλος της συντακτικής επιτροπής και της επιτροπής κρίσεως εργασιών του περιοδικού “Ελληνική Ωτορινολαρυγγολογία, Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου”, καθώς και από τον Ιούνιο του 2005 του διεθνούς περιοδικού “Tumor Biology” του εκδοτικού οίκου “Karger” σε θέματα ογκολογίας κεφαλής και τραχήλου. Επίσης, από το 2013 κριτής (reviewer) του ιατρικού περιοδικού ενταγμένου στο Med Line “Hippokratia”.

Επιπρόσθετα, συμμετείχα  και παρακολούθησα με επιτυχία την 4η σειρά εκπαίδευσης εκπαιδευτών του γραφείου εκπαίδευσης του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ της σειράς 2004-2005, με σκοπό της περαιτέρω ενημέρωση και βελτίωσή μου πάνω στα θέματα και την μεθοδολογία της ιατρικής εκπαίδευσης.   

Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευομένων ιατρών της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, από το 2009. Συμμετοχή και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευομένων γενικής ιατρικής του νοσοκομείου Παπανικολάου. Συμμετοχή και στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Β’ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου (2012, 2013, 2014) και στα μαθήματα ειδικευομένων ιατρών Παθολογικής Ανατομικής της ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Συμμετοχή στα μετεκπαιδευτικά διαδικτυακά μαθήματα πανελλαδικής εμβέλειας που διοργανώνει η ΩΡΛ κλινική νοσοκομείου Παπανικολάου, από το 2011.

Μέλος της EBE-ORL H&NS από 2013, ως εξεταστής των νέων ΩΡΛ ιατρών για τη λήψη του Ευρωπαϊκού τίτλου ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Ερευνητικό Έργο

Το ερευνητικό έργο το οποίο έχω πραγματοποιήσει ήταν πάνω στην βασική πρωτογενή έρευνα, αλλά και σε κλινικό ερευνητικό επίπεδο. Το έργο αυτό έγινε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα του ερευνητικού μου έργου ήταν σημαντικός αριθμός ανακοινώσεων σε Ελληνικά και ξένα συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεων σε ξένα περιοδικά, ενώ τιμήθηκα 2 φορές με 1ο βραβείο καλύτερης ανακοίνωσης σε συνέδρια (Βορειοελλαδικό Ιατρικό συνέδριο και Πανευρωπαϊκό Λαρυγγολογικό συνέδριο). Αναλυτικότερα, το ερευνητικό μου έργο έχει ως εξής:

Αναλυτικότερα:

Από τα φοιτητικά μου χρόνια και με την ιδιότητα του μέλους της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (1988-1990) εκπόνησα σε συνεργασία με συναδέλφους μου ερευνητική στατιστική μελέτη πάνω στον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και την μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα και Κύπρο. Τα συμπεράσματα των μελετών ανακοινώθηκαν σε συνέδρια Πανελλήνια αλλά και διεθνή και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Κατά τον χρόνο άσκησής μου στην Γενική Χειρουργική (1996-1997) (Δ' Χειρουργική Κλινική Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Διευθυντής: Καθηγητής Ι. Δαδούκης) συμμετείχα σε κλινική ερευνητική μελέτη σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισης των αιμορροΐδων και της ραγάδας του δακτυλίου του πρωκτού. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά.

Από τον Απρίλιο του 2001 κατέχω με απόφαση του Τομέα Αισθητηρίων Οργάνων του Α.Π.Θ., η οποία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος της Ιατρικής (52/26-6-2001), την θέση άμισθου επιστημονικού συνεργάτη της Πανεπιστημιακής Ω.Ρ.Λ. κλινικής Α.Π.Θ. του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, συμμετέχοντας τόσο στο κλινικό ιδιαίτερα όμως στο ερευνητικό έργο της κλινικής. Αποτέλεσμα της επιστημονικής αυτής συνεργασίας είναι η εκπόνηση σημαντικών ερευνητικών μελετών οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Δύο από τις παραπάνω ερευνητικές εργασίες απέσπασαν πρώτα βραβεία σε συνέδρια (στο 8ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και στο 5ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Λαρυγγολογικής Εταιρείας στην Λισσαβόνα της Πορτογαλίας). Η θητεία μου ως άμισθου επιστημονικού συνεργάτη ανανεώθηκε διαδοχικά μετά από έγκριση του Τομέα Αισθητηρίων Οργάνων του Α.Π.Θ. (28/6/2004) συμπληρώνοντας 4,5 περίπου χρόνια διαρκούς θητείας ως επιστημονικού συνεργάτη της κλινικής από την λήψη του τίτλου ειδικότητας έως σήμερα και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα της κλινικής.

Εκπόνησα διδακτορική διατριβή με θέμα: "Ο ρόλος των ογκοπρωτεϊνών, σχετιζόμενων με την απόπτωση και την αγγειογένεση, στην πρόγνωση του εξαιρέσιμου χειρουργικά καρκίνου του λάρυγγα". Η διατριβή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999 με επίσημη ημερομηνία έγκρισης από το Ιατρικό Τμήμα στις 23 Μαρτίου 2000. Η ερευνητική αυτή μελέτη σχεδιάστηκε τηρώντας αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές, περιελάμβανε κλινικό και εργαστηριακό μέρος, ήταν μακροπρόθεσμη, μια και από τον σχεδιασμό της απαιτούσε μετεγχειρητικό χρόνο παρακολούθησης για κάθε ασθενή της μελέτης. Το εργαστηριακό μέρος έγινε σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μεθόδους της μοριακής βιολογίας στις οποίες εκπαιδεύτηκα και πραγματοποίησα ο ίδιος. Επίσης, είχε σαν σκοπό την έρευνα πάνω σε ένα πολύ πρόσφατο πεδίο μεγάλου ενδιαφέροντος, της διερεύνησης του καρκίνου σε γονιδιακό και μοριακό επίπεδο. Η μελέτη, αφού υποβλήθηκαν τρεις θετικές εκθέσεις προόδου, ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2004 και παρουσιάστηκε στον Τομέα Αισθητηρίων Οργάνων της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στις 25 Απριλίου του 2004. Έγινε δεκτή από το σύνολο της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής με βαθμολογία Άριστα, αποσπώντας ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια. Στις 4 Ιουνίου 2004 ορκίστηκα Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καρπός της μακροχρόνιας αυτής έρευνας ήταν, πλην της διδακτορικής διατριβής (εργασία υπ’ αριθμ. 82), επτά επιστημονικές εργασίες οι οποίες έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά (εργασίες υπ’ αριθμ. 58, 66, 134) και σε διεθνή συνέδρια (εργασίες υπ’ αριθμ. 51, 90, 91, 98). Δύο από αυτές έχουν αποσπάσει πρώτο βραβείο σε ισάριθμα συνέδρια (στο 8ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και στο 5ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Λαρυγγολογικής Εταιρείας στην Λισσαβόνα της Πορτογαλίας) (εργασίες υπ’ αριθμ. 58 και 91). Επιπρόσθετα, έχω κληθεί πέντε φορές να αναπτύξω ως εισηγητής θέματα σχετιζόμενα με τη διδακτορική μου διατριβή, εκ των οποίων τέσσερις σε Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο (εργασίες υπ’ αριθμ. 56, 105, 120 και 131) και μία σε Στρογγυλή Τράπεζα Συνεδρίου (εργασία υπ’ αριθμ. 72). Ακόμη, τα αποτελέσματα της διατριβής έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικό (εργασία υπ’ αριθμ. 103) και ξένα περιοδικά (εργασίες υπ’ αριθμ. 107 και 118). Επιπρόσθετα, έχω αναπτύξει θέματα σχετιζόμενα με την διατριβή στα πλαίσια των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων των ειδικευομένων ιατρών στην ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Επί 9 μήνες εργάστηκα σε εργαστήριο μοριακής βιολογίας έπειτα από εκπαίδευσή μου στην σύγχρονη μεθοδολογία της βιοτεχνολογίας, μοριακής βιολογίας και γενετικής. Η μετεκπαίδευση και το ερευνητικό έργο έγινε στην Ιατρική Τεχνική, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Αθήνα (Διευθυντής: Dr Ε. Γεωργακόπουλος) από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Απρίλιο του 2001 και συνεχίστηκε από τον Νοέμβριο του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2002. Το εργαστήριο της μοριακής βιολογίας στο οποίο εκπαιδεύτηκα και ο διευθυντής του υπήρξε το εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόταν η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HeCOG) στα θέματα έρευνας του καρκίνου. Κατά την εκπαίδευσή μου ασχολήθηκα και περάτωσα το εργαστηριακό μέρος της διδακτορικής μου διατριβής ανιχνεύοντας διάφορους μοριακούς δείκτες, ογκογόνους ιούς και ογκογονίδια σε ιστοτεμάχια καρκινώματος του λάρυγγα. Παράλληλα εργάστηκα και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα του εργαστηρίου τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν σε συνέδρια και διεθνή περιοδικά (εργασίες υπ’ αριθμ 51, 52, 62, 90, 98, 105, 108, 121). Ασχολήθηκα επίσης με την διερεύνηση του μηχανισμού της απόπτωσης σε μοριακό επίπεδο, με την μεθοδολογία απομόνωσης RNA από ιστοτεμάχια μονιμοποιημένα σε κύβους παραφίνης και με την ανίχνευση ογκοπρωτεϊνών και ιών που εμπλέκονται σε καρκινώματα κεφαλής και τραχήλου και άλλους συμπαγείς όγκους (μαστός, παχύ έντερο, προστάτης κλπ). Λόγω της ιδιαίτερής μου ενασχόλησης με την ογκολογία κεφαλής και τραχήλου, συμμετείχα και σε ορισμένα ερευνητικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια και δραστηριότητες της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας (HeCOG).

Στην Γερμανία, όπου μετεκπαιδεύτηκα στην κλινική και ερευνητική ογκολογία κεφαλής και τραχήλου, συμμετείχα και σε ερευνητικά προγράμματα. Η έρευνα διεξήχθη στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Mainz υπό την διεύθυνση του καθηγητή Wolfgang Mann (Johanes Gutenberg Universität Mainz Klinikum, Hals Nasen Ohrenklinik und Poliklinik. Direktor: Univ. Prof. Dr. W. Mann), όπου παρέμεινα επί 8 μήνες, από τον Απρίλιο του 2001 έως τον Νοέμβριο του 2001. Το ερευνητικό έργο επικεντρώθηκε στην κλινική και ερευνητική ογκολογία κεφαλής και τραχήλου (clinical and research fellowship in Head and Neck Oncology). Συμμετείχα σε όλες τις δραστηριότητες της κλινικής (κλινικό, χειρουργικό και εκπαιδευτικό έργο), καθώς και στην ερευνητική ογκολογική ομάδα και το εργαστήριο μοριακής βιολογίας. Εκπόνησα συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα στην διερεύνηση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, τα οποία ανακοινώθηκαν σε συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε ξένα περιοδικά (εργασίες υπ’ αριθμ. 48, 64, 65). Συγκεκριμένα εργάστηκα με την βοήθεια των πλέον σύγχρονων μεθόδων μοριακής βιολογίας (Quantitative PCR analysis with Light Cycler Technology) πάνω στην μελέτη του μηχανισμού της αγγειογένεσης και στην ανίχνευση του αγγειογενετικού παράγοντα VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) και των ισομερών του σε ιστοτεμάχια από καρκινώματα κεφαλής και τραχήλου. Ανιχνεύθηκε επίσης ο ρόλος του καθενός ισομερούς στην ανάπτυξη του καρκινώματος σε ποντίκια. Η ερευνητική συνεργασία μου συνεχίζεται ακόμη με συχνές επισκέψεις μου και επαφές με την κλινική.

Επίσης κατά την παραμονή μου στην Γερμανία συμμετείχα σε κλινικά και ερευνητικά προγράμματα διερεύνησης της χρόνιας ρινοκολπίτιδας. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης σε ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα, ελήφθη ιστοτεμάχιο βλεννογόνου από τους παραρρίνιους κόλπους. Στα ιστοτεμάχια αυτά μελετήθηκε με μεθόδους μοριακής βιολογίας (PCR) η παρουσία αντιγόνων και γονιδιακού υλικού μυκήτων. Η μελέτη αυτή έγινε στα πλαίσια της διερεύνησης της θεωρίας για την μυκητιασική αιτιολογία της χρόνιας ρινοκολπίτιδας. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού προγράμματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα και δημοσιεύτηκαν σε ξένο περιοδικό (εργασία υπ’ αριθμ. 78).

Στα πλαίσια της θητείας μου ως επιστημονικός συνεργάτης της ΩΡΛ κλινικής από τον Απρίλιο του 2004 συμμετέχω ως επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανίχνευση μοριακών καρκινικών δεικτών σε προκαρκινωματώδεις βλάβες του λάρυγγα. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν σε συνεδρίαση της ΩΡΛ Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (εργασία υπ’ αριθμ. 81), και στο 5ο Πανευρωπαϊκό ΩΡΛ Συνέδριο (EUFOS) τον Σεπτέμβριο του 2004, ενώ το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα βρίσκεται εν’ εξελίξει.

Έρευνα με θέμα την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα που υποβάλλονται σε ολική λαρυγγεκτομή. Το ερευνητικό πρωτόκολλο έγινε στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, με βάση τις προδιαγραφές και οδηγίες του EORTC. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε συνέδριο και αποτέλεσαν και την διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Επίσης, είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό. (εργασίες αριθ. 170, 179).

Σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, βρίσκονται σε εξέλιξη 2 ερευνητικά προγράμματα πάνω στην ογκολογία κεφαλής και τραχήλου.

Στα πλαίσια της εργασίας μου στην  ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, υπό την διεύθυνση του κ. Άγγελου Νικολάου, διεξάγονται επιστημονικές ερευνητικές μελέτες σε όλο το φάσμα της ειδικότητας, όπως ωτολογία-ωτοχειρουργική, ρινολογία, ογκολογία, θέματα εκπαίδευσης.  

Συγγραφικό Έργο

Επιστημονική μονογραφία με θέμα: «Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής». Πτυχιακή εργασία – μονογραφία στο μάθημα της Χειρουργικής. Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Α.Π.Θ., Διευθυντής: Καθηγητής Χ. Σμπαρούνης. Θεσσαλονίκη Αύγουστος 1990. Στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας στο μάθημα της χειρουργικής, αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε στην κλινική το θέμα αυτό, σε συνεργασία με 2 συμφοιτητές μου.

Διδακτορική διατριβή με θέμα: «Ο ρόλος των ογκοπρωτεϊνών, σχετιζόμενων με την απόπτωση και την αγγειογένεση, στην πρόγνωση του εξαιρέσιμου χειρουργικά καρκίνου του λάρυγγα». Τομέας Αισθητηρίων Οργάνων, Ιατρικό Τμήμα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2004.

Συμμετοχή στην συγγραφή του βιβλίου: «Ωτορινολαρυγγολογία. Παθολογία - Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου» από τους Ι. Δανιηλίδη και Δ. Ασημακόπουλο (εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2006). Πρόκειται για εικονογραφημένο βιβλίο 600 περίπου σελίδων το οποίο αποτελεί και το επίσημο βιβλίο για το μάθημα της Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η συμμετοχή μου ήταν στην συγγραφή κεφαλαίου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, και συμβολή στην συγγραφή κεφαλαίου του λάρυγγα. Στον πρόλογο υπάρχει από τους συγγραφείς ευχαριστήριος μνεία για την συμβολή αυτή.

Επιστημονικό βιβλίο με θέμα: «Καρκίνος του λάρυγγα. Ογκογένεση και σύγχρονοι μοριακοί προγνωστικοί δείκτες». Πρόκειται για εικονογραφημένο έγχρωμο βιβλίο 100 σελίδων σχετικά με τα νεώτερα δεδομένα πάνω στον καρκίνο του λάρυγγα (κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία και αντιμετώπιση), καθώς και τις τρέχουσες απόψεις για την καρκινογένεση και τους προγνωστικούς δείκτες. Η συγγραφή έγινε αποκλειστικά από εμένα. Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη 2006. ISBN: 960-630-935-5.

Συγγραφή κεφαλαίου στο βιβλίο: «Λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Εύρος, επιπτώσεις, πρόληψη.», από τους Θ Αγοραστό, Δ. Βαβίλη, Ι.Μπόντη (εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2008). Η συγγραφή του κεφαλαίου 20 «καρκίνος κεφαλής και τραχήλου και συσχέτιση με HPV λοίμωξη», έγινε από εμένα.

Συγγραφή διπλωματικής διατριβής με θέμα «Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα που υποβάλλονται σε ολική λαρυγγεκτομή», στα πλαίσια της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2012).

Επιστημονικό Έργο

Έχω παρακολουθήσει 48 εκπαιδευτικά σεμινάρια και 45 συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πολλά από αυτά, ήμουν και ομιλητής ή εκπαιδευτής. Έχω εκπονήσει συνολικά 214 επιστημονικές εργασίες.

Συγκεντρωτικός πίνακας επιστημονικών εργασιών

Είδος εργασίας Συνολικός αριθμός
Συνολικά 214
Ελεύθερες ανακοινώσεις σε Πανελλήνια συνέδρια και σεμινάρια 79
Ελεύθερες ανακοινώσεις σε Διεθνή συνέδρια 39
Διαλέξεις, εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες σε Πανελλήνια συνέδρια και σεμινάρια 35
Διαλέξεις, εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες σε Διεθνή συνέδρια και σεμινάρια 3
Δημοσιευμένα άρθρα σε Ελληνικά περιοδικά 33
Δημοσιευμένα άρθρα σε Διεθνή περιοδικά 19
Δημοσιευμένα άρθρα στο διαδίκτυο 1
Συγγραφικό έργο 6


Συνολικός  “impact factor” των δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά καταχωρημένα στο med line: 29,26

Τα δημοσιευμένα άρθρα μου σε διεθνή περιοδικά έχουν αναφερθεί και βιβλιογραφηθεί 178 φορές από άλλες δημοσιεύσεις (178 citations).

Βραβεύσεις και Διακρίσεις

Στο 8ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο (Θεσσαλονίκη 14-17 Μαΐου 2003) η εργασία με θέμα “Ανίχνευση του γονιδιώματος του ιού HPV σε ιστοτεμάχια καρκινώματος λάρυγγα και  συσχέτισή του με τις πρωτεΐνες της απόπτωσης” και συγγραφείς τους  Κ. Βλάχτση, Ε. Γεωργακόπουλο, Α. Νικολάου, Κ. Μάρκου, Α. Κουλούλα, Γ., Φούντζηλα, Ι. Δανιηλίδη, απέσπασε το 1ο βραβείο της καλύτερης επιστημονικής ανακοίνωσης του συνεδρίου και συνοδεύθηκε από χρηματικό έπαθλο 750 ευρώ.  
Για την διάκριση αυτή οι συγγραφείς τιμήθηκαν από την Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος σε συνεδρίασή της και επίσης από την εφημερίδα της Πανελλήνιας ΩΡΛ εταιρείας με ειδικό άρθρο στο τεύχος 12 (Απρίλιος – Ιούνιος 2003).

Στο 5ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Λαρυγγολογικής Εταιρίας (5th ELS Congress of the European Laryngological Society) (Λισσαβόνα, Πορτογαλία, 10-14 Ιουλίου 2004) η εργασία με θέμα “Clinical and molecular prognostic factors in operable laryngeal cancer” και συγγραφείς τους Κ. Βλάχτση, Α. Νικολάου, Κ. Μάρκου, Ι. Κωνσταντινίδη, Α. Κουλούλα, Ι. Δανιηλίδη, απέσπασε το 1ο βραβείο της καλύτερης επιστημονικής ελεύθερης ανακοίνωσης του συνεδρίου και συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ. Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή του συνεδρίου.
Για την διάκριση αυτή υπήρξε και ειδικό άρθρο στην εφημερίδα “Μακεδονία” στο φύλο της 27ης Ιουλίου 2004.
Επίσης για την διάκριση αυτή υπήρξε τιμητική αναφορά και δημοσίευση της περίληψης στην εφημερίδα της Πανελλήνιας ΩΡΛ εταιρείας με ειδικό άρθρο στο τεύχος 18 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2004, σελ 6-7.)
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης δημοσιεύθηκε με τιμητική αναφορά στην βράβευση στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ιατρικά Θέματα», τεύχος 36 (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2004, σελ 37-38).

Παρούσα Θέση, Στοιχεία για την Κλινική

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 εργάζομαι στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του Γ.Π.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», αρχικά ως επιμελητής Β΄ και τώρα ως επιμελητής Α΄. Διευθυντής της κλινικής είναι ο κ. Άγγελος Νικολάου, τ. Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., ένας διακεκριμένος και πολύ ταλαντούχος ιατρός, με πλούσιο κλινικό και επιστημονικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε συνεργασία με όλο το προσωπικό της κλινικής διεκπεραιώνεται όλο το φάσμα των παθήσεων της ειδικότητας, εξετάζονται χιλιάδες ασθενείς και γίνονται περίπου 800 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε έτος. Οι επεμβάσεις αφορούν όλες τις περιοχές και τις παθήσεις της ειδικότητας, όπως την ωτοχειρουργική (τυμπανοπλαστικές, μαστοειδεκτομές, αναβολοτομές, κοχλιακά εμφυτεύματα κλπ), την ρινοχειρουργική (διαφραγματορινοπλαστική, ενδορινικές ενδοσκοπικές επεμβάσεις για χρόνια ρινοκολπίτιδα, ογκολογία ρινός παραρρινίων κλπ), ογκοχειρουργική τραχήλου λάρυγγα, επεμβάσεις στο λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές, επεμβάσεις όγκων δέρματος κεφαλής και τραχήλου, χειρουργική της παρωτίδας και των σιελογόνων αδένων, χειρουργικές επεμβάσεις στα παιδιά όπως αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κύστεις κλπ. Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: www.orl-papanikolaou.gr

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

ΩΡΛ Κλινική Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης

Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (EBE –ORL H&N S)

HPV society

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο ΩΡΛ Κλινικής Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης: 2313-307307,  2313-307305

E-mail:

Έχει διαβαστεί 5780 φορές
Επικοινωνία
Επόμενο άρθρο
Επικοινωνία

Διαλέξεις - HPV Society

Ποιός είναι online

Έχουμε online 13 επισκέπτες και 0 μέλη.